Uncategorized

Aurelia

Se numea vinul pe care îl beam in noaptea aceea.

„Aș vrea să scrii tot dar în altâ notă, pe alt ton, unul vesel așa, ca tine!”

Am încercat să-i spun că eu nu scriu vesel, nu-mi ies ghidușii în scris, că încerc să sculptez fraze carismatic, însă oricât aș fi de fericită, scriu elegiac.

Aurelia, Artisan, era finită.

A cerut o soră de-a ei. O altă Aurelia s-a dezgolit de dop în fața noastră astfel încât să curgă conversația nocturnă cât mai zgomotos.

„O să povestim că ne-am cunoscut la bibliotecă, peste ani, când vom fi întrebați cum ne-am cunoscut, nu?”

Da. Numai că biblioteca era un bar fain tare din Brașov și de citit, citeam etichete de sticle.

De fapt nici nu era așa. Dar nu știu cum ne-am cunoscut exact. Adică știu când am făcut cunoștință dar nu când ne-am cunoscut.

Secunda Aurelia se scurgea de vlagă cât noi deja discutam filosofic despre momentul în care ți se relevă cineva exact. E în intensitatea cosmică a unui orgasm? În mizeria și neputința unei boli? În momentul în care atinge puterea și aerul înălțimilor îl amețește? Când a greșit flagrant și – i vezi în ochi disperarea?

El mă văzuse cu mulți ani în urmă, într-un moment în care mă văzuse/cunoscuse tot Brașovul. Nu vorbisem. Sau eu nu-mi amintesc. Nu cunoscuse latura elegiacă cea care acum era publicată pe site-uri de literatură de calitate, ci latura aia revoltată și războinică, cea care se regăsea în mulți dintre noi. Cred că și în el…

Nu știu când îl văzusem eu prima dată. Efectiv mi-e blurată acea amintire, știam însă când am început să fiu atentă la el. Culmea, nu când începuse el să fie atent la mine. Ci mult mult timp după ….

Cu Aurelia în pahar, ne gândeam dacă atunci când iubești pe cineva, când te atrage cineva, te atrag lucruri diferite de persoana ta sau altceva? De fapt discuția se rostogolea in jurul oglindirii in cealaltă persoană.

Între timp eu chinuiam chelnerii, aproape mereu am făcut așa.  De când mă știu, am fost nevrotică și total nemulțumită de aproape toți chelnerii, așa că nici cel din acea seară nu făcea excepție. Mă deranja că uita mereu de apa mea minerală, ceea ce era practic un sacrilegiu. „Cum te poți tu supăra așa tare pe un chelner? Ai grijă că o să-ți scuipe în mâncare dacă îl mai organizezi mult și eu chiar aș vrea să gust din mâncarea ta, arată foarte bine” zicea după ce amuzat se deplasase după apa minerală, făcînd mișto de chener foarte fin și de mine mai grosolan.

Aurelia era pe final, a doua sticlă, în bar începuseră să se stingă luminile. Eram acolo de nu știu câte ore. Îmi aminteam de o reclamă la Rothmans pe care o văzusem cu mulți ani în urmă, în care doi tineri uitați la o masă într-un bar care se rupseseră de realitate, au fost ridicați de la masă de un chelner bătrân însă la modul cel mai elegant, ea primind un trandafir de la bătrânul chelner, în timp ce pe fundal luminile barului se stingeau.

Eu nu am primit nicio floare, luminile însă se stingeau. Eram euforică, cred că amândoi eram, am vrut să particip la notă, am fost refuzată vehement la început și apoi …”Știi ce? hai dă-mi înapoi banii ăia, îi lași bacșis, mai trebuie să venim aici, mie îmi place foarte mult și după cum te-ai purtat, trebuie să ne asigurăm că mai primim masă” mi-a zis râzînd aproape fericit cum nu-l văd niciodată, mi-a luat 50 de lei din mână și i-a pus la nota de plată.

Pe Republicii era frig, bătea un vânt tare rece.

„Iți place Aurelia? Nu-i așa ca ni se potrivește?”

Așa era. Era un vin greu, profund, elegant și generos. Ne înlesnise accesul la caruselul emoțiilor care au urmat în lunile care s-au scurs după acea seară.

*Înainte de a publica acest text, m-am gândit dacă este scris amuzant, așa cum a fost acea seară și așa cum a fost așteptarea de la textul acesta. Desigur că nu este scris așa, pentru că eu nu știu scrie vesel și deși am râs în cascadă în noapte aceea, nu pot reda spumosul dialog care curgea natural. De fapt pot, dar importantă era apropierea nu zgomotul râsului meu colorat care ar putea fi zugrăvit în culori din cele mai stridente. Importantă a fost apropierea…

 

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s