Uncategorized

Bla – Brașov !

Eu când aud chestii d-astea “wow, Brasovul cel mai blabla ora din România” mi se face bla. Un oraș nu are nevoie doar de 2 străzi și o piață pentru a deveni cel mai blabla oraș de undeva. Cetatea, partea veche a unui oraș atestat documentar ca Brașovul în jur de 1200 și ceva nu poate fi tot orașul. Cine vede Brașovul doar așa restrâns e depășit clar de vremuri iar cine vede că asfaltarea tuturor străzilor e wow în loc de normalitate în UE în 2020, poate să nu citească mai departe.

În țara asta, pentru cei care văd și altceva în afară de Brașov, luna trecută, Galați de exemplu, a fost selectat în cadrul proiectului “1001 Intelligent Cities Challenge” Alături de Timișoara, Iași și Bistrița. ICC fiind un proiect care facilitează schimbul de bune practici între orașe din UE, pentru a dezvolta orașul durabil și ecologic. Brașovul nici nu cred că a participat.

Luna asta Cluj-Napoca, a ajuns în finala europeană pentru titlul de Capitală a inovării. Probabil nu va câștiga, dar dragi brașoveni, iubiți credincioși cum ar spune dl ministru penelist Vela, sunt în finală alături de Milano, Valencia și Viena. Inovația fiind  în digitalizare, un funcționar public pe nume Antonia. La Brașov nu se pot cumpăra bilete online la Teatrul Dramatic de exemplu.

Într-un raport al UrbanizeHub, de prin iarnă, apărea Oradea și cum a atras cele mai multe finanțări de fonduri europene în 2019. Peste 255 mil euro, urmată de Cluj și apoi de Timișoara cu 215 mil euro, respectiv 156 mil euro. Adaug și faptul că 65% din fondurile europene alocate României pentru perioada 2014-2023 încă nu au fost absorbite. Sper că se aude la Primăria Brașov și la Consiliul Județean, acolo, la campionii  care fac #treabăchibzuită.

Când Forbes a publicat ediția din 2019 a clasamentului celor mai bune orașe pentru afaceri în România, Timișoara era pe locul întâi, apoi restul orașelor din Alianța Vestului, Cluj Napoca și Arad, Brașovul fiind pe locul 6 de abia. Iar în topul investițiilor străine la fel, București Ilfov, apoi Timiș apoi Prahova și de abia apoi Brașovul la fel la volumul exporturilor : Timiș, Prahova, Brașov. Iar topul a  fost făcut pe indicatori economici nu pe selfie-uri cu Piața Sfatului și survol peste un terminal neterminat, că nu aia contează !!!

În 2007 Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană alături de Luxemburg iar dezvoltarea pe care i-a generat-o titlul ăsta a fost incredibilă pentru oraș. La 13 ani de atunci, Brașovul nici nu știe despre cum s-ar putea beneficia de cultură ca element soft power în dezvoltarea orașului pentru că are aceeași administrație. Iar dacă le-ar pica niște bani din cer și nu ar exista Covid-19, ne-ar omorî clar cu Cerbul de Aur înviat fix lângă clădirile alea care sunt frumoase în selfie-uri și care produc sloganuri d-alea păguboase “Brașov cel mai blabla !”

Într-un sondaj oarecare făcut de Pressone la care am participat și eu de plictiseală într-o dimineață în urma căruia rezulta un top cu cele mai bune orașe din România, al nostru a ajuns pe locul 6. Cea mai mare notă acordată de brașoveni fiind la siguranță, cea mai mică la administrație publică! Miră pe cineva? Pe mine nu m-a mirat deloc, că fix așa am acordat și eu notele. Orașul de pe primul loc fiind Oradea cu cea mai bună notă la administrație publică desigur și cea mai mică la trafic, nu știu de ce, știu ei însă.

Unui oraș nu-i dă frumusețea doar o clădire, sau un ansamblu de clădiri, sau un cartier. Un oraș este mai mult de atât. Un oraș înseamnă și spațiile verzi, spațiile de relaxare, traficul, gestionarea și organizarea lui, oportunitățile de afaceri, felul în care vrea să se dezvolte și investițiile atrase, felul în care se adaptează rapid schimbărilor existente- vezi pandemia, și nu în ultimul rând oamenii care compun viața cetății. Pentru că dacă oamenii văd doar asfalt și ăla e largul lor orizont, nu vor înțelege ce e cu Antonia funcționarul digital sau cu dezvoltarea durabilă și ecologică. 

Iar dacă politicienii le vând doar asfalt și proiecte reciclate, aia vor avea, iar Brașovul poate fi mai frumos de atât și mai ales, poate fi peste tot frumos, nu doar pe 2 străzi și într-o piață ! 

#nutotei 

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s