Uncategorized

Femei pe liste la locale

Ieri fost publicate toate listele de candidați pentru alegerile locale și voiam să scriu despre prezența femeilor pe liste. Asta pentru că mi-am aruncat privirea peste componența tuturor listelor și un pic peste candidate și partidele care le susțin.

În primul rând este fain că atât la Primăria Brașov cât și la Consiliul Județean candidează câte 3 femei. Nu discut acum culoarea politică, e vorba de preferință, de înclinație, probabil de oportunitatea oferită ( da, în politică este și despre oportunitățile care apar ) nu știu cât să spun că e vorba de ideologie, pentru că ideea de ideologie este depășită iar pe eșichierul politic în general nu se mai regăsesc ideologii politice ca acum 100 de ani.

Spun că e fain pentru că eu nu sunt de principiul, de ce candidează atâția? aoleu, merg la rupere, nu iese candidatul meu și cel susținut de mine. Asta este o gândire atât de depășită, încât sunt siderată la o simplă citire. Este important să candideze cât mai mulți oameni, care să aibă cât mai multe idei bune pentru comunitatea lor. Asta este important. O diversitate de idei și de programe, nu un număr limitat de candidați care nu fac decât să mențină aceeași placă politică zgâriată de ani și ani.

Sigur că șansele ca vreuna dintre aceste 6 doamne să câștige sunt nule. Nu știu ce li se spune lor în cască de către stafful de campanie, dar adevărul ăsta e. Însă pentru a practica reziliența în politică, pentru creșterea notorietății și a vizibilității programelor susținute de către ele, pentru a fi un model pentru alte femei este importantă participarea lor la alegerile care vin.

Iar pentru că am scris “model” este important să adaug niște lucruri. În România nu există în legislație cotă de gen. Adică obligativitatea ca pe liste un partid să aibă o cotă parte  din candidate nr de candidate femei. Există o prevedere legală care impune însă partidelor să aibă și femei candidate pe liste.Mi-am pus problema de mai multe ori dacă sunt de acord cu cota de gen sau nu. Nici acum nu știu dacă am un răspuns clar. Îmi amintesc că atunci când încă nu fusese votată premier Viorica Dăncilă, ci era doar premier desemnat, am avut o discuție în contradictoriu într-un schimb de mail-ul foarte aprins  cu editorialista de la revista “Elle” pe tema asta, pentru că eu nu consideram deloc o “victorie” a feminismului, desemnarea ei pentru funcția respectivă, din contră. Deci cred că mă interesează mai mult ce poate face un om, cât îl duce capul, cât e de deschis, onest și care e interesul lui direct pentru dezvoltarea comunității când candidează decât dacă e bărbat sau femeie.

Acum, să zic iar despre Germania și Noua Zeelandă și cum au traversat criza asta și etc conduse de femei… well, nu cred că e cazul, am mai scris. Să zic de Kamala Harris sau de cine va fi AOC peste câțiva ani, iar nu prea se pupă cu realitatea românească, să explic cum a câștigat Anne Hidalgo al doilea mandat la Primăria Paris, îmi pasă mie și câtorva apropiați. Bun, să conchid. Mă bucur că există femei care candidează pentru funcțiile astea, mă bucur că au strâns semnături, că au coagulat echipe, că au scris programe, că își cresc vizibilitatea, că încearcă să miște lucrurile într-o direcție. Trebuie susținute? Absolut. Trebuie ca mai multe femei să facă un pas către politică, total de acord. O vor face? Asta depinde de toți, de femei și bărbați deopotrivă și de ceea ce înseamnă societatea noastră în ansamblu. Iar ce înseamnă se vede nu doar pe liste ci pe calitatea celor care umplu listele, fie că sunt femei sau bărbați. 

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s