Uncategorized

E nevoie de o dezbatere electorală?

E nevoie de o dezbatere electorală locală? Încercam ieri să răspund la întrebarea asta unui prieten în București care mă chestiona cu privire la cum se desfășoară campania la Brașov.

Da, este. Este nevoie de orice discuție în urma căreia alegătorilor li se clarifică incertitudini. O dezbatere electorală nu este numai despre candidați, despre programele lor, despre promisiunile lor îndeplinite sau nu, despre notorietate și nici doar despre cum gestionează partidele resursele acumulate în timp. 

Dezbaterile electorale, inițiativa lor, invitația la dezbateri, acceptarea unui dezbateri pune pentru candidați semnul egal între respectul acordat alegătorului și importanța respectării mandatului cerut sau deja primit prin vot. Pe lângă asta pentru alegători și viitori aleși, pentru societate în întreg, definește consolidarea democrației, augmentarea vocabularului democratic și a culturii politice. 

O dezbatere nu se rezumă la întrebări incomode și nici nu vizează prioritar asta. Ea răspunde unor nevoi de clarificare a opțiunii de vot și nevoii de a transcede poze și filme electorale, care de multe ori sunt prea strălucitoare în contrast cu realitatea și mult prea îndepărtate de alegător. Metamorfoze în comportament, inclusiv în cel electoral, nu se realizează instantaneu, însă orice exercițiu care ajută la diminuarea parcimoniei candidaților cu privire la înfruntări pentru comunitate, ajută. 

Eu sper ca după ce în precampanie, am avut surpriza extrem de plăcută și de utilă, de a strânge semnături online, să putem fi spectatori la Brașov la o nouă premieră în cadrul perioadei electorale din acest ciclu. O dezbatere ar eleva spiritul civic și dorința de schimbare ar fi motivată diferit. 

L.E. Text scris în urma lansării invitației publice a lui Tudor Benga, candidatul USRPLUS la președinția Consiliului Județean Brașov, oponentului său principal și celor doi contracandidați de la Primăria Brașov. Invitația a fost lansată sâmbătă, nici azi, miercuri nu există răspuns. Mai avem mult până departe….

#nutotei

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s