Uncategorized

Filosofie aparentă

Sunt două cadre în limba română cu care nu prea mă împac dacă mă apuc să fiu realistă și deloc idealistă. Unul este un cadru dat de mod și unul un cadru dat de un timp.

Modul cu care nu mă împac este conditionalul-optativ pentru că mereu dă libertatea tuturor să găsească enorm de multe scuze. “Aș vota dacă”, “aș alege aia dacă”, “aș merge”, “aș face”, “aș povesti”, “aș spune”, “aș iubi”.  Iar viața arată într-un clar fără obscur, că nu-i așa. De fapt e simplu, condiționările fiind doar scuze pentru a ne ostoi conștiința pentru că nu am luat deciziile potrivite sau curajoase, sau demne, sau în acord cu inima.

Iar timpul cu care nu mă împac este mai mult ca perfect. Dar doar pentru că este un timp trecut iar mereu raportarea pe care o facem la trecut tinde să prindă o patină romantică pentru că e natura umană așa. Să diminueze răul și să potențeze binele din amintiri. “Eu votasem”, “eu mersesem”, “eu spusesem”, “eu iubisem”. În plus, e așa un timp egoist, pentru că nu există valență clară pentru perfecțiune și nici pentru “mai mult ca perfect” care să fie aceeași la două persoane diferite care poate au trăit contemporan.

Iar pentru că de fapt nu am rememorat un curs matinal de gramatică și nici nu am căzut pe un tobogan al amintirilor, voiam doar să scriu că e nevoie ca pragmatismul societății să fie mai accentuat, pentru ca modul și timpul mai sus numite să fie diminuate. Iar asta în raport cu starea politicii, a prezenței la vot, a civismului și implicării, a felului în care ne organizăm în masă critică, a felului în care depășim teoretizări și înfăptuim. Binele. Schimbarea. Viitorul. 

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s