Uncategorized

Mai e mult până departe

Acum câteva luni, vorbeam cu un prieten medic, despre o aplicație care să semnaleze cumva prezența în proximitate a celor declarați bolnavi de Covid-19. Aplicația era deja disponibilă în Germania, se numea „Corona WarnApp” și era disponibilă gratuit pe Google play. O prietenă din Franța mi-a zis că și ea are instalată aplicația „StopCovid”. La fel in Italia există una asemănătoare, „Immuni” pe nume sau în Spania „Radar Covid”. Toate aplicațiile prezentate în acest paragraf, au felurite grade de păstrare a confidențialității pacientului, în funcție de legislația țării respective, însă niciuna nu indică cu nume și prenume persoana afectată de virus, nefiind atât de intruzivă. Iar utilizarea tuturor aplicațiilor a dus la scăderea numărului de îmbolnăviri, lucru demonstrat științific. 

Noi vorbeam prin iunie, cred, iar prietenul meu îmi spunea că la noi, nu va accepta Ministerul Sănătății așa ceva curând. Guvernul nu este interesat de o dezbatere despre confidențialitatea datelor, a cifrelor exacte a celor bolnavi, a mapării cazurilor cu claritate. De fapt Guvernul este lipsit de o strategie exactă și vizionară. Ceea ce știam și eu și s-a adeverit în lunile care au urmat, când au luat decizii peste noapte, vezi închiderea – deschiderea restaurantelor de la zi la zi, fără preaviz de exemplu. 

Avem și noi, românii, o aplicație de genul acesteia disponibilă, creată de Institutul de Științe Spațiale, care zace așteptînd mai degrabă finalul pandemiei decât aprobarea lansării în spațiul virtual. Exact la fel cum aplicația 9SOS, care permite accesul infectionistilor DSP, laboratoarelor de testare, medicilor de familie și școlilor din județ la un sistem integrat pentru gestionarea cazurilor celor care au Covid-19. Platforma aceasta digitală are atașat și un sistem call center care ajută la gestionarea apeluri pentru DSP. Sistem creat de IT-iști voluntari la Brașov și oferită gratuit Ministerului Sănătății. Care la fel, este respinsă de Minister fără a da posibilitatea implementării la nivel național. 

Chestiunile astea două indică exact, dar exact, gradul de inovare, strategie și viziune, pe care îl au cei care ne conduc în România anului 2020 și cât de mult mai avem până departe. Și sincer, e foarte pesimist, dacă privim detașat și la rece cât de multă lipsă de deschidere și de bună – voință există în societatea asta românească extrem de retrogradă care mai are ani- lumină până atinge prezentul Vestului. 

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s