Uncategorized

Măsuri fără măsurători

La noi au fost luate măsuri minim chestionabile cu privire la închiderea unor afaceri, dar cu păstrarea altora deschise. Mă refer în mod clar la decizia de a păstra mall-urile deschise de exemplu dar de a decide închiderea restaurantelor la interior și asta de pe o zi pe alta

În general toate măsurile astea de „închidere” sunt cele care în mod clar ar trebui să ducă la limitarea interacțiunii sociale și la aplatizarea curbei cazurilor de îmbolnăvi, dacă aceste decizii ar fi uniforme și luate în urma unor studii. Pentru că distanța socială semnifică în primul rând limitarea posibilității de a petrece timp în aglomerări urbane, orice ar genera asta ( mall uri, restaurante, biserici, teatre, stadioane sau spații de birouri).

Citind ce au făcut alții sau altele mai exact, remarc faptul că au existat soluții care au limitat frustrarea populației cu privire la restricții, însă care au ajutat mult și la menținerea unor afaceri care au făcut ca motorul economiilor locale să nu se înece și să sucombe într-un ritm alert.


La Paris, primarul Anne Hidalgo, a decis în iunie ca restaurantele să nu se redeschidă după lockdown decât parțial, însă terasele nu doar să fie redeschise, ci acolo unde era posibil să fie extinse. Astfel, trotuare, parcări și alei aflate în proximitatea restaurantelor, au ajutat la păstrarea unor joburi însă au ajutat și la menținerea unei stări de spirit optime a parizienilor. Duminică, a fost luată decizia ca librăriile independente să fie menținute deschise pentru că sectorul cultural este unul dintre cele mai afectate de criză, în același timp pentru a încuraja consumul de cultură, însă și pentru că distanțarea nu trebuie să fie egală cu izolarea dar nici cu sugrumarea unor sectoare întregi ale economiei.Știu, e foarte greu să fie păstrat un echilibru, între a nu închide lumea în case, a nu pierde vieți omenești, a nu risca pierderea enorm de multor joburi și afaceri, dar cred că soluții există și aș vrea foarte mult ca măcar acum când numărul cazurilor de îmbolnăviri crește zilnic, măsurile luate să fie departe de a fi haotice, inechitabile sau nevizionare, ci să țină cont de realități epidemiologice dar și economice. Iar asta nu pentru că s-a trezit economista din mine ( deși n-am uitat chiar tot ce am învățat la facultate), ci pentru că privesc cu și mai multă precauție măsurile luate în continuare de guvern și nu pot să nu remarc asimetrii decizionale sfidătoare.

Mai știu și că toate măsurile din păcate sunt dublate primordial de un cinic calcul electoral, și chiar nu m-ar deranja asta dacă aș vedea calculul electoral dublat la rândul său de un plan strategic de reclădire economică real, nu doar de un slogan cum e acum și mai mult decât atât de o comunicare liniară și pași clari pentru procurarea vaccinului și un plan coerent de vaccinare a populației.

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s