Uncategorized

Soluții există

Da, e îngrozitor ce s-a întâmplat sâmbătă, când pe lângă cei 10 oameni bolnavi de Covid-19 și arși de vii la ATI Piatra Neamț, au murit de Covid – 19 încă 129 de oameni, în alte spitale românești. 

Am citit sâmbăta seara și ieri toată ziua, foarte multe păreri. De la revolte mai mult sau mai puțin autentice, la furie, la deznădejde, la blazare, la căutări de vinovați, la cereri de demisii, la analize pe contracte de achiziții la spitatul respectiv care era „nou” (1974 anul construcției) conform unei păreri dintr-un interviu din Recorder în comparație cu cel vechi, alăturat, care era din 1925. Am citit despre incompetență, corupție, despre iresponsabilitate, numiri politice, despre lipsa unui management serios și continuu, am citit despre subfinanțările din sistemul medical, care pare aproape de colaps. Despre sacrificiu… 

Eu acum nu caut o postare care să fie panaceu la tot paragraful doi, dar ieri am căutat ceva mai mult decât durere, lecții de viață colectivă în România care se închid cu decese, frângere de mâini și arătat cu degetul, mai mult sau mai puțin direct. Am căutat să depășesc și o vină  aruncată pe umerii tuturor de un ministru și chiar nu am evitat părerile celor care capitalizează fară jenă din orice nenorocire și pe care îi citesc dintr-un masochism croit pe tiparul realității în care nu se distinge binele de rău. Am aflat din nou despre eroism contemporan. Am citit de toate, pentru că am căutat de toate. 

Aseară târziu, când am tras linie peste tot ce a însemnat weekendul din punctul de vedere al tragediilor noastre, m-am gândit că există și soluții. Cea mai la îndemână e votul. Masiv. Dați mulți, cât mai mulți, cu sete în buletinele alea de vot în 06 decembrie. În 2016 prezența la vot a fost 39,49%, acesta e primul motiv pentru care lucrurile NU s-au schimbat în țara asta, înainte însă citiți presa independentă, aia puțină care arată dimensiunea exactă a mlaștinii. A doua soluție este intrarea în societatea civilă. Un ONG sănătos care să țipe bine de tot la politicieni poate face minuni, fiți membri ai unui ONG care să urmărească ce fac politicienii, care să adune oameni împreună, care să creeze comunități puternice, avem niște exemple excelente care au creat masă critică și au stopat legi dăunătoare democrației. A treia e să intrați într-un partid. Eu nu o sa zic acum intrați în USR // USRPLUS ( știu cum e), intrați oameni buni unde vreți voi, în Demos, în POL, oriunde, dar fiți acolo, vedeți cum e și de fapt de ce se schimbă lucrurile așa de greu în țara asta. Veniți cu idei, cu know- how, alocați timp, faceți voluntariat, creați, inovați, inspirați, păstrați speranța vie. 

Da, eu stau și mă gândesc că există soluții, dar nu par la îndemâna fiecăruia și chiar nu concluzionez pedagogic. Numai că fără a face minim un lucru din cele de mai sus, NU se va schimba ceva. Pentru că de fapt: indiferența, blazarea, abrutizarea, lipsa de empatie, lipsa educației și a moralității, superficialitatea, lipsa implicării, sunt vinovatele de sâmbătă. Toate, separat și la un loc, în proporții diferite. Toate sunt cele care de fapt le nasc și pe celelalte care ajung să fie, cum vedem sau simțim, din păcate recurent, criminale. 

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s