Uncategorized

Documentarul pe care eu l-aș fi numit altfel

Am evitat foarte mult timp să văd documentarul „colectiv”. Chiar și atunci când a devenit propunerea României pentru premiile Oscar 2021 sau când în decembrie l-am găsit pe lista de recomandări pentru vizionare a lui Barack Obama. L-am văzut în seara asta, în cele din urmă.

Filmul este prea puțin despre oamenii care au murit atunci. Este mult despre ancheta jurnalistică a lui Tolontan despre biochimice de și felul în care au reacționat politicienii și jurnaliștii la acest eveniment. Este mult și despre Vlad Voiculescu care a devenit Ministrul Sănătății ca parte a guvernului tehnocrat.

 Nu mi se pare chiar documentar și spun asta pentru că urmăresc filme inclusiv documentare de foarte mulți ani și de feluri diferite. E mai mult un film artistic. 

Este un film dur, despre incompetență, despre societatea noastră coruptă, despre sfidare, luptă, redresare, curaj. Este un film despre dialog, despre politică (veche și nouă) – inclusiv despre analiză politică și construcție de discurs sau declarație politică. Din păcate este un film despre sistemul românesc per ansamblu care întâmplător are lupa așezată deasupra descoperirilor a ceea ce ce s-a numit scandalul Hexipharma. Filmul redă și presiunea din politică dar și deficiențele sistemice românești. Cred că e și un film despre echipe și dinamica lor ( jurnaliști sau politicieni). Da, e de văzut, însă cu rezerve și fără așteptări. 

Am sentimente destul de amestecare după vizionare, mai ales că la câteva zile după incendiul de la clubul Colectiv, am fost acolo și am simțit cea mai greoaie atmosferă care mi-a fost dat să o simt vreodată iar mirosul de ars era încă în aer. Eu nu aș fi numit filmul „colectiv”. 

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s