Uncategorized

Lux 2021

Anul acesta, Parlamentul European, redefinește felul în care acordă premiul celui mai bun film european, oferind publicului posibilitatea de a avea un cuvânt de spus în privința acordării lui. Împreună cu europarlamentariI, spectatorii își pot alege preferatul prin vot.

Trei filme sunt în competiție anul acesta, două dintre ele se află și pe lista scurtă la categoria ”Cel mai bun film străin”, pentru un Oscar, în timp ce al treilea, a fost nominalizat anul trecut pentru aceeași categorie. 

Another Round (coproducție Danemarca, Olanda, Suedia) regia Thomas Vinterberg

Ați auzit de teoria obscură a unui psiholog norvegian conform căreia o cantitate mică de alcool în sânge ne deschide mintea, ne crește creativitatea și ne face fericiți? Patru profesori de liceu experimentează această teorie, dar ceea ce mai întâi pare să ofere un leac pentru o criză a vârstei mijlocii deraiază rapid. Filmul lui Vinterberg nu este doar despre băut. El are un mesaj mai profund despre cum e confruntarea cu maximele vieții și punctele cele mai minimale ale ei, dar și despre sinceritatea cu care trebuie abordate.

Collective (coproducție România, Luxemburg) regia Alexandru Nanau

Acest documentar este intitulat după un club de noapte din București unde un incendiu a ucis 27 de tineri în 2015 și a rănit 180. Documentarul urmărește o echipă de jurnaliști care investighează de ce 37 dintre victimele arse au murit în spitale, deși rănile lor nu le puneau viața în pericol. Ele descoperă nepotismul terifiant și corupția care costă vieți, dar arată, de asemenea, că oamenii hotărâți pot minim interoga sistemele corupte.

Corpus Christi (coproducție Polonia, Franța) regia Boze Cialo

Filmul se bazează parțial pe povestea reală a unui tânăr condamnat care trăiește o transformare spirituală și vrea să devină preot. Printr-o întorsătură a sorții, el ajunge să-și asume responsabilitatea pentru o parohie dintr-un sat polonez îndepărtat. Pe măsură ce povestea evoluează, se confruntă cu un secret tragic care devorează comunitatea. Prin povestea acestui predicator carismatic, reflectoarele cad asupra a ceea ce creează o comunitate și ceea ce ne face susceptibili atât la liderii falși cât și la cei adevărați.

Filmele pot fi vizionate gratuit pe site-ul : www.luxaward.eu și tot aici pot fi votate de către spectatori cu un număr de stele de la 1 la 5. Votul este deschis până în 23 mai 2021. Clasamentul final va fi stabilit prin combinarea votului public cu votul deputaților în Parlamentul European, fiecare grup reprezentând 50 %. 

Filmul câștigător va fi anunțat în cadrul ceremoniei de premiere a publicului LUX, care va avea loc pe 9 iunie 2021, la Parlamentul European. Participanții selectați aleatoriu vor fi recompensați: prin vot, puteți avea șansa de a participa la ceremonia de premiere a publicului LUX, care va avea loc la 9 iunie 2021 la Parlamentul European de la Strasbourg și/sau, de asemenea, la următoarea ceremonie europeană de premiere a filmului din decembrie 2021.

Premiul are ca scop consolidarea legăturilor dintre politică și cetățeni, invitând publicul european să devină protagoniști activi prin votarea filmelor preferate. Poți susține și tu filmul preferat, printr-un simplu vot, intră chiar acum pe www.luxaward.eu și votează-ți preferatul.


*Traducere și adaptare după un text al Parlamentului European pe care am făcut-o pentru ”Zile și Nopți” dar care pe bune că vă ocazia să vă votați favoritul, am făcut-o și eu ieri.

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s