Uncategorized

Irina Neacșu -de la artă la antreprenoriat

Într-o zi de luni am stat de vorbă cu Irina Neacșu în atelierul ei de pe Strada Poarta Schei nr 6, despre redescoperiri și artă, despre expoziții, plante și antreprenoriat. Am băut un ceai de plante ( hmm, nu-mi amintesc ce fel de plante) și am plecat din atelier cu  hârtie plantabilă care are în compoziție semințe de lavandă, lucernă și flori de câmp, cea care m-a adus inițial în atelier.

Cum ți-a venit ideea de a crea hârtie plantabilă?

Sunt foarte multe produse care se nasc sau se formulează aici în atelier, iar toate pornesc de la plante sau studiul plantelor. Eu sunt arhitect și designer de interior, dar plantele sunt o dragoste mai veche, la care m-am întors când am reușit să mă opresc un pic și să respir. Iar mutarea la Brașov a făcut să mă apropii și mai mult de acest domeniu și inclusiv de natură. Acum urmez niște cursuri în herbalistică unde învăț mai multe despre plante, despre cum cresc sau cum trebuiesc culese. În atelier există multă hârtie de reciclat. Așadar cred că ideea a venit pentru că aveam munți de hârtie pe care nu voiam să o aruncăm ci să o refolosim, mai ales că noi lucrăm cu hârtie din bumbac 100%. Hârtia plantabilă a fost un nou fel de a transmite o felicitare, practic hartia poate fi investită cu o dorință care poate fi urmărită apoi crescînd după ce e plantată. Mi s-a părut un lucru foarte frumos, natural, un cadou special. E un produs mai rar care întregește gama produselor clasice, a felicitărilor pe care le vindem, poate fi un cadou deosebit.

Spuneai de mutarea la Brașov, când s-a intâmplat?

Cred că deja sunt 5 ani de când m-am mutat aici. Nu am vrut neapărat să mă mut aici, însă aveam nevoie de un alt tip de vibrație pentru a putea crea. Mi-am dar seama că de câte ori aveam timp liber plecam la munte, deci veneam des la Brașov. Iar dacă la început veneam doar week-end-urile, apoi week-endul și o zi, apoi au fost week-end-ul și două zile iar apoi ponderea s-a schimbat organic, am petrecut mai mult timp aici și mai puțin la București, acum am buletin de Brașov. A fost mereu un gând vag, dar constant, acela de a crea altundeva. Merg des la București, pentru că acolo am multe contacte și foarte mulți prieteni, dar casa mea e acum aici.

Aici în atelier se țin și cursuri, cum e la ele?

Până foarte de curând am ținut cursuri numai cu adulți, de curând pentru că am extins echipa, facem cursuri și cu copii. Eu fac pregătire oricum și cu tineri care vor să susțină examenul de admitere la facultate. Avem o nouă colegă care are experiență de predare de artă pentru copii, așadar vom avea din primăvară și cursuri pentru copii. Acum este un pic dificil, pentru că sunt condițiile pandemice, însă avem elevi în mod constant. 

Crezi că educația pentru artă e necesar să înceapă la o vârstă foarte tânără?

Da, cred că e foarte important. Generației noastre ne lipsește clar asta. Nici părinții noștri nu au avut neapărat niște preocupări estetice în acest sens. Acum de exemplu se întâmplă altceva, din cauza vitezei cu care se succed informațiile, care este exact opusă tipului de calm pe care îl presupune arta în modul clasic, tinerii au acces la educație, însă nu au timp să o asimileze în modul tradițional. Da, este de mare folos o educare în sensul esteticii frumosului. Cred că la noi în țară, preocuparea pentru artă a început foarte târziu și din punct de vedere istoric. Dar mă bucur să văd că acum există o aplecare către artă, către experimente artistice, către gândirea abstractă. Eu le explic cursanților mei că indiferent de faptul că poate vin într-o zi la curs cu un gând care e neplienic artei și poate nu au creat o lucrare perfectă la finalul zilei de lucru, greșelile trebuiesc integrate, pentru că nu căutăm perfecțiunea ci expresia artistică autentic redată.

Există un catalizator al artiștilor brașoveni în domeniul artei la Brașov?

Nu prea știu ce se întâmplă la Brașov, probabil că știu chiar mai puține lucruri decât se întâmplă de fapt, dar pot spune ce se întâmplă la București unde eu am făcut studiile și unde sunt contactele mele principale în domeniu. Lumea acolo e mai închegată pe punctele de interes pentru că sunt niște grupuri care au luat ființă încă din timpul școlii și care s-au menținut. De exemplu la Brașov nu există îndeajuns de multe galerii de artă, eu nu am unde expune, cu siguranță ar fi apreciate mai multe spații de desfășurare a unor evenimente culturale. Într-adevăr e destul de liniște la Brașov, spun asta fără intenția de a jigni artiștii brașoveni, ci doar ca pe o constatare a realității artei în oraș.

Poate că ar trebui susținută expunerea în spații neconvenționale, cum s-a întâmplat de curând la București?

Ce s-a întâmplat la Primăria Sectorului 1 este extraordinar, (n.a. Expoziția ”Dincolo de Canon. Noua sculptură de azi”) pentru că artiștii au nevoie să fie susținuți foarte mult de către domeniul public. Arta este un manifest social, o oglindă a societății, nu vorbesc din postura de critic de artă despre exponate, pentru că nu sunt critic de artă, însă este nemaipomenit ce s-a întâmplat din punct de vedere al susținerii artiștilor, lucru care ar trebui să se întâmple și la Brașov.

Din păcate și în București, foarte multe exemple bune vin tot din sfera privată, de aceea exemplul dat de Primăria Sectorului 1 trebuie replicat pentru că nu există destul sprijin pentru artiști. Noi artiștii, trăim din meseria asta iar o galerie are un dublu rol, conceptual și comercial. Iar la fel, posibilitatea de expunere, chiar dacă la București e mai mare, e încă destul de redusă față de potențial.

Expui foarte mult internațional, din aceleași motive pentru care e dificilă expunerea locală?

Da absolut. Expun mult internațional pentru că este mult mai simplu pentru mine, este un alt context, ai acces la altă critică ceea ce este foarte important. Când merg la o expoziție internațională cea mai mare emoție este cum va relaționa acest ”copil” pe care îl creez în atelier cu critica de acolo, dar și cu clienții. Mai este și emoția pe care nu o poți controla, cea de a fi făcut o mare cheltuială de energie, de timp, fără a ști exact rezultatul final. Plus că este vorba de multă ”adrenalină” de care am parte expunînd alături de artiști internaționali.

Există bariere între artiști internaționali?

Bariere nu există, însă există diferențe de abordare în artă. Dacă până acum Vestul vorbea de stabilitate și Estul de instabilitate, acum artiștii vestici vorbesc mult despre mișcările de stradă, despre rata criminalității, în timp ce artisticii din est, abordează momentan un tip de siguranță în artă. Dar fiecare este sensibil la mediul social, politic, natural, din care vine. Eu de exemplu abordez natura în lucrările mele, însă un artist cum e Bansky,  este un activist social și politic important.

De curând la Sibiu a fost inaugurat SISAF, la Brașov am putea replica o astfel de expoziție?

Cred că da, chiar dacă nu sunt așa de multe calcane pe care s-ar putea crea astfel de picturi murale. Însă cred că da, astfel de inserții ar fi benefice orașului, pentru că este vorba despre contemporaneitate și cum o integrăm în viața noastră. 

De curând administrația locală a organizat o dezbatere pe tema strategiei culturale la Brașov, ai fost prezentă?

Nu am fost prezentă pentru că mă concentrez pe ce anume pot face eu cu arta mea, atelierul meu și pe felul în care pot schimba lucrurile în proximitatea pe care o cuprind. Este un lucru macro croirea unei strategii culturale pentru un oraș. Ce am observat însă la oraș este că își pierde gradual din autenticitate, lucru asupra căruia poate administrația ar trebui să reflecteze. Se deschid foarte multe gelaterii și farmacii în centru, iar micile afaceri, magazine de reparat diverse, se închid, e păcat, se știrbește din farmec.

Cum sunt muzeele în Brașov?

Au avut și expoziții foarte frumoase, însă muzeele brașovene sunt foarte statice. Cred că sunt statice și pentru că nu au loc multe evenimente, nu au loc ateliere în muzee, nu se aduc artiști împreună, nu se organizează multe întâlniri. Sau poate se organizează, însă nu auzi de ele, pentru că nu se promovează îndeajuns.

Cum schimbăm realitatea asta brașoveană?

Nu știu încă, eu mă concentrez pe ce pot face eu la nivel micro, vreau să creez niște repere în Brașov. O să mă concentrez pe crearea unui Școli de Arte, lucru pentru care am accesat de curând și o finanțare europeană. Scopul meu acum va fi educația pe zona de artă și design, sub forma unor cursuri acreditate. Aceste cursuri pot fi de calificare pentru absolvenții de liceu, care nu trebuie să fie neapărat absolvenți de liceu de artă, sau pentru cei care vor să se recalifice la un moment dat.

Cât de grea a fost accesarea finanțării?

Pentru mine ca artist a fost greu, pentru că nu aplic pentru proiecte în mod normal, însă acum că am câștigat cu proiectul meu pot spune că mi s-a îndeplinit un vis mai vechi. Am muncit pentru proiectul acesta, a fost un interviu pe care l-am avut de susținut, un examen de dat, un plan de afaceri de scris și așa mai departe, a fost o finanțare accesată prin POCU. Voi crea această Școală care va promova artă botanică pentru că asta fac eu, însă în domenii conexe, cursuri de ilustrație, de peisagism, de florism, de design grafic. Lectorii vor fi însă din toată țara, nu doar din Brașov, niște oameni minunați. Cursurile vor începe în vară, ceea ce eu mă gândesc că iată, va genera vizibilitate asupra artei brașovene și a Brașovului. Astfel de lucruri care pot fi făcute la nivel micro, pot fi creatoare de expresii artistice importante. 

Cum a fost traversarea pandemiei?

Pot spune că pentru mine a fost o liniște binevenită perioada stării de urgență. A fost o perioadă de reflexie, de cercetare, m-am aplecat asupra unor lucruri pentru care în mod obișnuit nu am timp.

E foarte greu să fii artist și antreprenor în același timp?

Da, însă se poate învăța antreprenoriatul. Eu am o firmă, deci am angajați care au un program de lucru, avem datorii la stat și clienți și tot așa, dar e o firmă care produce design și artă. Din păcate de exemplu nici în facultăți nu ești învățat cum să te promovezi. La Școala de Artă pe care o înființăm, o să avem și niște cursuri de acest gen, un fel de ABC pentru cursanți. Cursantul vine pentru a învăța să creeze, îi dezvoltăm tehnica pe parcursul acestui curs de 9 luni, însă vreau să îl învăț și cum trebuie formulat un preț, cum să faci un contract, cum să te promovezi, sunt lucruri foarte necesare unui artist la început de drum.

Când mai respiri?

În timp ce lucrez- respir. 🙂 Lucrez mult, însă când îți asumi arta ca meserie, cam așa se întâmplă, iar pentru mine creația este respirarea unei stări de beatitudine.

* Lucrările Irinei Neacșu, produsele din atelier și cursurile unde vă puteți înscrie, le puteți vedea accesînd http://www.irinaneascsu.com

** Articol publicat în ediția printată din aprilie a ”Zile și Nopți” Brașov.

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s